časopis Contact #22 - Časopis - O nás - Concept Wiesner-Hager
back

Továrna na experimenty s prostorem.

časopis Contact #22

Bývalá barvírna textilu Chungchua na okraji megametropole Šen-čen byla dlouho prázdná. Čínská architektonická společnost O-Office z opuštěné budovy vytvořila prostor plný kanceláří a dílen. Úctyhodný revitalizační projekt, který nahání husí kůži.

Na první pohled máte pocit, že jste se ocitli v některém z hollywoodských trháků – Armageddon, 28 dní poté nebo v katastrofickém filmu Rolanda Emmericha 2012. Scéna je apokalyptická, opuštěná, odtržená od přírody do posledního detailu. Okna jsou vymlácená, podlahy plné děr, beton je samá prasklina, ze stropu tu a tam vyhřezávají zrezavělé traverzy, všude rostou stromy, křoviska, tráva. Zázrak, že ty budovy ještě vůbec stojí. A ještě větší zázrak je ten, že se investor MJH Group nerozhodl ruiny jednoduše strhnout a nahradit je novou budovou. Místo toho přímo v nich zrealizoval vlastní představu o tom, jak je možné něco takového přetvořit v místo, kde se pracuje. „Tady kdysi sídlila slavná barvírna textilu Chungchua,“ vysvětluje architekt Jing-Žang. On a jeho partner Ťiang-siang Che od roku 2007 vedou čínskou architektonickou kancelář O-Office. „Továrnu postavili v roce 1978, ale přestala fungovat už po deseti letech a areál zůstal opuštěný. Od té doby jsou veškeré budovy tady na kopcích prázdné.“ Tady na kopcích znamená v provincii Kuang-tung nějakých 90 minut autem od megametropole Šen-čen, která společně s Hong Kongem, Kantonem a Macaem tvoří zvláštní ekonomickou zónu a patří k nejhustěji osídleným a nejrychleji rostoucím městským algomeracím na světě. Jen v samotném Šen-čenu vzrostla populace z 30 000 lidí v roce 1980 na více než deset milionů. „Šen-čen se rozrostl tak rychle, že člověk málem město nepoznává den po dni,“ říká Jing. „Tady vládne neustálý pokrok, transformace a obnovování. Všechno je tu nové a v procesu neustálé změny. Náš projekt na kopcích za Šen-čenem je cosi jako ostrov, kde se zastavil čas, něco jako okno do historie. Respektuje status-quo, které má samo o sobě co vyprávět. A my posloucháme. Dá se říct, že náš zásah představuje cosi jako zesilovač namířený do minulosti.“ Zatímco většina investorů by se do budovy zcela jistě zavrtala bagry a demoliční koulí nebo alespoň páčidly a bruskami, MJH Group požádala architekty, aby se do veškerého plánovacího a stavebního procesu zapojili. Výsledkem je budova uvnitř budovy, kterou můžeme popsat v nejlepším smyslu designového konceptu jako prostorový implantát. Do existující betonové konstrukce opuštěné továrny se neudělala očividně jediná změna. Místo toho vznikly samostatné boxy, které poskytují dojem kusů nábytku, které kdosi náhodně poházel po prázdném centrálním prostoru dlouhé a rovné struktury. Člověk by nejradši zapojil ruku

k dílu, aby ty geometrické boxy narovnal za sebe do přesné řady. Uvnitř dlouhé černě vybarvené struktury najdeme konferenční místnosti, sdílené kanceláře a kavárnu. Zezadu osvětlený průsvitný regál za barem přetváří vystavené lahve ve zdroj světla, které je někdy bezbarvé, někdy světle modré, jindy zbarvené jantarově. Atraktivní, chuť povzbuzující pohled. Dvojité zakřivení konstrukce rozděluje prostor na několik zón, které poskytují různé druhy prostředí. Podle Jing-Žanga se právě tady často konají nejrůznější výstavy a malé konference.

V sedmi bílých boxech přiléhajících k tmavému společnému prostoru se nacházejí individuální kanceláře a dílny, které si pronajímají umělci a kreativní profesionálové. Tyto místnosti jsou jednoduché a prosté, ovšem vybavené vším, co je pro kancelářský život potřeba: bílé stěny, okna až ke stropu, klima tizace, LED osvětlení a rozvody elektřiny, všechno v nejvyšší současné technologii. Místnosti se nesou ve vzdušném designu, jejich konstrukce je ocelová, ocel je vidět také na vnějších panelech, vnitřek je obložený dřevem. Díky lehké elevaci a žlutému světlu pod podlahou, které osvětluje základnu boxu, to vypadá, jako by se boxy vznášely ve vzduchu dokonce i ve tmě. „Většina kanceláří má vnitřní a vnější prostor,“ říká Aki Lee, který se k projektu připojil dva roky od jeho zahájení a od té doby pomáhá s plánováním a mediální podporou. „Máme tu ovšem také tento kouzelný přechodový prostor, který se nachází zároveň uvnitř a zároveň venku a který nemá žádné určené využití – jde pouze o interpretační a mentální reflexi prostoru a času. Jako byste vcházeli do kanceláře uměle vytvořenou krajinou.“ Podle Leea je prioritou nikoliv dokonale estetická architektura, ale experimentální interakce s existujícími možnostmi. Poptávka po různých prostorech nacházejících se v bývalé textilní barvírně Chung-chua je tak velká, že MJH Group ve spolupráci s O-Office dokázala v dalších prázdných halách vystavět už také muzeum, studentskou ubytovnu a hostel. Celý komplex je nyní znám pod označením iD Town. Architekti nyní pracují na kancelářské budově a mezinárodní vysoké škole, která se otevře v září. O-Office těmito projekty ukazuje, jak může revitalizace vypadat, pokud se provádí s respektem. Vznikl tak nový a až doposud nepříliš známý vzor toho, jak může čínské stavebnictví také vypadat. Vzor hodný následování! 

Wojciech Czaja

Odebírejte náš časopis!

S naším časopisem budete mít pořád přehled.