Magazine contact #23 - Magazine - Over ons - Concept Wiesner-Hager
back

In de ruimten tussen de bomen.

Magazine contact #23

De Estlandse modeproducent Lenne heeft onlangs zijn intrek genomen in een oud, verlaten fabriekspand aan de rand van Tallinn. Het team van KAMP Arhitektid toverde de ruimte om in een open-space op het snijvlak tussen kantoor en bos. De outdoor-sfeer doet de medewerkers goed.

“Ik voel me zo zalig en gelukkig in een bos", heeft Ludwig van Beethoven ooit gezegd toen hij luisterde naar het ruisen van de bladeren. "Bossen, bomen en rotsen zijn voor de mens de weerklank die hij zoekt.” Ook Urmas Leeman, CEO van Lenne, de Estlandse marktleider, had graag hout en bomen gezien in zijn nieuwe kantoor. “Wij zijn kledingproducenten en gespecialiseerd in skipakken en outdoor clothing voor kinderen en jongeren. Wij hebben dagelijks te maken met de frisse, vaak winterse lucht buiten. Wat lag er meer voor de hand dan het bos binnen te halen in het kantoor?”

De eerste blik in de ruimte doet denken aan bos en sneeuw. Overal heldere kleuren en veel licht. Voor de bezoeker strekt zich een lichtgrijze, haast verblindende skipiste uit. Aan de rand van het ijskoude niets doemen gestileerde houtstapels op, het lijken resten van een houten berghut. En dan zie je opeens, die tien bomen waar Beethoven zo enthousiast over kon worden. “Wij wilden in ieder geval de kerncompetentie van Lenne als onderneming zichtbaar maken", legt Jan Skolimowski uit, een van de partners bij KAMP Arhitektid. “Daar hoort ook bij dat wij het interieur hebben omgetoverd tot een buitenruimte en het landschap dat daarbij ontstond hebben voorzien van bomen en hutten.” Het kantoor van Lenne, dat pas een paar maanden geleden werd opgeleverd, bevindt zich in een oud, verlaten fabriekspand aan de zuidelijke rand van Tallinn. Waar in de Sovjettijd nog in akkoord werd gewerkt, werken nu 15 medewerkers van de afdelingen design en administratie en, wie weet, broeden zij op de nieuwe wintercollectie voor 0- tot 14-jarigen. De werkplekken zijn uitgevoerd als open-space plekken, waarbij een deel van de workplaces bij de zuid- en westgevel op een speciaal geconstrueerde verhoging werden ingericht. “De borstweringhoogte van de oude ramen in de fabriek was erg hoog", herinnert zich Skolimowski. “Wij hebben de werkplekken dus zo verhoogd, dat men nu zittend kan genieten van het uitzicht.” Ventilatie en elektrische installatie zijn weggewerkt onder de met hout bekleden stalen constructie.

Aan de noord- en oostkant bevinden zich de facilitaire ruimten, zoals technische ruimte en serverruimte, bergruimte, plaats voor printer en plotter en de sanitaire ruimten. Het grootste deel van het oppervlak wordt ingenomen door de showroom met een oppervlak van 70 vierkante meter. Hier presenteert, bespreekt en test de confectieproducent zijn nieuwste ontwerpen en ontwikkelingen die vooral bestemd zijn voor de export naar Rusland, Scandinavië en de Baltische buurlanden. Om ook met heftrucks en zware pallets te kunnen werken, werd het hele vloeroppervlak bekleed met een uiterst robuuste rubberlaag. Via een dramatisch geënsceneerd open traplandschap bereikt men de eerste verdieping met de pauzeplekken, keuken, eetplekken en gezellige lounge-chairs. Het centrale gedeelte van het kantoor van Lenne is onmiskenbaar het middelste gedeelte met vloerbedekking, hout en glas dat een tree hoger ligt. “En niet te vergeten, de natuur!", voegt architect Skolimowski eraan toe.

Weliswaar gaat het bij de tien bomen om sculpturen van kunstmatige bladeren, maar dan toch: “De stammen komen uit de omgeving en zijn echt. Bij de kronen van de bomen moesten we een trucje uithalen, want echte bomen zouden het in deze fabriekshal niet gemakkelijk hebben gehad.” De altijd groene boodschappers zijn niet slechts een groet van Moeder Natuur, maar leveren ook een bijdrage aan de warme, veilige en alleszins gezellige omgeving. Dat bevestigt ook Cristian Saar. De projectleider en specialist voor onroerend goed werkt al drie jaar voor Lenne en heeft de verbouwing voor de opdrachtgever begeleid van de ontwikkeling van het ruimtelijke concept tot en met de laatste deurklink. “Wij wilden in ieder geval zichtbaar hout hebben om de nabijheid tot de natuur te visualiseren", herinnert zich Saar. “Maar in deze vorm was het geheel dan toch een verrassing. Nu kan ik stellen dat het concept van KAMP Arhitektid een compleet succes is. Je voelt je er prettig, er zijn verschillende ruimten voor communicatie en informele bijeenkomsten, maar ook om je terug te trekken en te concentreren. Mijn collega’s en ik voelen ons hier echt prettig.” Terwijl de open-space flexibel is ontworpen en later kan worden uitgebreid tot maximaal 30 werkplekken, zijn receptie, spreekkamers en het bureau van de CEO akoestisch afgescheiden van de rest van het kantoor. “Het komt niet vaak voor dat je een kantoor met een plafondhoogte van acht meter moet ombouwen", zegt architect Skolomowski. “Wij hebben deze buitenkans aangegrepen en de ruimtelijke elementen een plaats gegeven als vrijstaande objecten.” In de ruimte met vaste vloerbekleding staan nu units uit kleurloos gelakt essenhout en kamerhoge, doorgaande glaswanden. Het geheel maakt een warme en lichte indruk. De terughoudend vormgegeven ruimten werden aangevuld met zelf ontworpen bureaus, Italiaanse meubels die voor accenten zorgen en een hele armada van Great JJ. De zwarte, buitensporig grote klassieke staande lampen van Jac Jacobson verlenen het kantoor de nodige grandezza. “Het was een grootscheeps en omvangrijk project, dat liep van verwarming en koeling, via een nieuwe dakbedekking en interieurbouw tot en met het allerlaatste meubelstuk", zegt de architect terugkijkend. “En ik ben blij dat het ons is gelukt het karakter van de Lenne onderneming, die in 1991 is opgericht, zo goed weer te geven.” De mooiste en dierbaarste details vallen pas later in het oog: in plaats van deur- en ladegrepen, werd het complete kantoormeubilair voorzien van greepgaten. De uitsparingen tonen, hoe kan het ook anders, de contouren van een klein kind.

 

Wojciech Czaja

Magazine abonneren!

U krijgt ons magazine met informatie uit de markt en over Wiesner Hager