Magazine Contact #24 - Magazine - Over ons - Concept Wiesner-Hager
back

Bedrijf Toekomst. Nieuwe TÜV AUSTRIA campus creëert meerwaarde voor medewerkers, klanten en partners.

Magazine Contact #24

Aan het begin van het jaar hebben meer dan 300 medewerkers van de TÜV AUSTRIA hun intrek genomen in een nieuw kantoren-, opleidings- en evenementencomplex in het zuiden van Wenen: de TÜV AUSTRIA campus in Brunn am Gebirge. De nieuwbouw strekt zich uit over een bedrijfsoppervlakte van meer dan 7300 vierkante meter over zes etages. De plattegrond van de etages werd bewust open vormgegeven, omdat uitwisseling en dialoog centraal staan.

Met de nieuwbouw werden vier Weense locaties samengevat tot een centrale kantoren-, seminar- en evenementenlocatie. Deze strategische beslissing was onderdeel van een uitgebreid organisatieproject met het doel van optimalisatie en verdere ontwikkeling van klantprocessen.

Stefan Pfefferer begeleidde als projectleider bij TÜV AUSTRIA zowel het organisatie-ontwikkelingsproces van het bedrijf in de afgelopen twee jaar als de planning en voltooiing van het nieuwe gebouw. Daarom hadden wij een ontmoeting met hem en spraken met hem over de nieuwbouw en zijn ervaringen.

 

Na twee maanden in het nieuwe gebouw. Bent u al goed gewend? Wat zijn de eerste ervaringen?

Pfefferer: Wij zijn al heel goed gewend, beter dan wij het ons aanvankelijk voor de beginfase hadden voorgesteld. Het belangrijkste is al na enkele weken zicht- en merkbaar: dat wij als team nog meer samengroeien. De samenwerking en de daaruit resulterende kansen worden gewoon beter waargenomen dan vroeger.

 

Hoe heeft u het project aangepakt? Welke voorbereidingen waren nodig?

Pfefferer: Aan de nieuwe locatie ging een organisatie-ontwikkelingsproces vooraf waarin de TÜV AUSTRIA groep zich helemaal nieuw heeft neergezet. Met de ingebruikname van de TÜV AUSTRIA campus aan het begin van 2017 werd het "Change Process" van het bedrijf met succes afgesloten.

 

Welke facetten van Het Nieuwe Werken worden bij TÜV AUSTRIA aangetroffen?

Pfefferer: Op de kantoorlocatie TÜV AUSTRIA campus wordt het voordeel voor de klant "één aanvraag, één contactpersoon, één adres" in de praktijk gebracht. Het complete dienstenpakket van het bedrijf plus bijbehorende vakkennis is nu onder één dak bij elkaar gebracht. Dat betekent korte wegen, meer communicatie en een nog betere afhandeling van projecttaken. "Alles uit één hand" wordt daarmee voor onze klanten gewoon beter merkbaar.

 

Hoe is de implementatie van de Open Space verlopen? Wat waren de uitdagingen?

Pfefferer: Teambuilding en de daaruit resulterende positieve effecten voor onze medewerkers, maar natuurlijk ook voor onze klanten en partners, functioneren alleen, wanneer een dienovereenkomstige werkomgeving wordt gecreëerd. Dat was de uitdaging. Een gebouw ontwikkelen dat precies op de behoeften van meer dan 300 medewerkers en ten minste 12.000 cursusdeelnemers per jaar is afgestemd.

 

Hoe bent u omgegaan met akoestiek en klimaat/temperatuur in de Open Space?

Pfefferer: De TÜV AUSTRIA campus maakt niet alleen indruk met zijn architectuur, maar ook wat betreft duurzaamheid. Alle lichtbronnen in het gebouw zijn intelligente LED-oplossingen met moderne lichtregeling. De warmte levert een biomassa-installatie van de EVN uit het nabije Mödling en uit Guntramsdorf. Ventilatie, verwarming en airconditioning gebeuren zonegewijs en worden via omgevingstemperatuurvoelers geregeld. De ruimtehoogtes op alle etages zorgen voor extra luchtigheid. Absorbers op de muren, in de meetingzones en in de directe werkomgeving zorgen, net als een gesloten middenzone op de afzonderlijke etages, voor de nodige rust.

 

Is er zoiets als een "handleiding" voor de kantoortuin?

Pfefferer: Consideratie en coöperatie waren bij ons ook in het verleden integraal onderdeel van ons dagelijks werk. Voor het constructieve samenzijn op de TÜV AUSTRIA campus werd toch een klein reglement opgesteld dat voor ons allemaal een oriëntatiehulp voor een goed samenleven onder één dak moet zijn.

 

Werden de medewerkers betrokken bij het project? Indien ja, hoe?

Pfefferer: Een eigen Campus User Group met collega's uit alle business units van de TÜV AUSTRIA heeft, samen met ons als projectverantwoordelijken, tot en met de voltooiing van het gebouw in veel meetings substantieel eraan bijgedragen dat medewerkers en klanten een constructieve werkomgeving aantreffen en zich bij ons thuis voelen. Het resultaat: aantrekkelijke, moderne werkplekken, met licht doorstroomde ruimtes met een prettig klimaat, voldoende parkeerplekken in de parkeergarage, elektrische oplaadpunten, een eigen TÜV-AUSTRIA-shuttle-service, moderne opleidings- en presentatievertrekken. Daarbij komen een bedrijfsrestaurant, Working Cafés, een groot dakterras en een groengedeelte met vijver.

 

Welke ruimtestructuren zijn er in het gebouw? Waar worden meetings en besprekingen gehouden?

Pfefferer: De afzonderlijke etagevlakken werden zo open mogelijk vormgegeven om teamwerk en competentiebundeling sterker dan voorheen mogelijk te maken. Meetings en besprekingen vinden plaats in vertrekken met verschillende afmetingen. De hele 5e etage is vergaderetage en ook Meeting-Point voor onze klanten. Op de afzonderlijke etagevlakken hebben wij creatieve zones met akoestisch werkzame loungemeubels ingericht die spontaan overleg tussen collega's of gewoon even kort terugtrekken van de eigen werkplek mogelijk maken.

 

De TÜV AUSTRIA Academie is ook in de nieuwbouw gevestigd. Hoe zijn de vertrekken van de Academie ontworpen?

Pfefferer: Voor onze seminargasten geldt hetzelfde als voor onze medewerkers. Ze moeten zich, naast het verkrijgen van kennis of extra kwalificaties, hier thuis voelen. Daar zorgen wij voor met royaal aangelegde en volgens de nieuwste stand van de techniek ingerichte seminarruimtes, verblijfs- en pauzezones, een verfijnd culinair aanbod en een aantrekkelijke buitenzone.

 

Wat waren achteraf gezien de grootste uitdagingen en leermomenten van het project? Wat zijn de grootste successen?

Pfefferer: In een bedrijf van onze grootte zijn er natuurlijk verschillende belangengroepen en verschillende eisen aan het dagelijks werk. Daarbij was het zaak om de competentiebundeling binnen onze ondernemingsgroep zogezegd van het tekenbord te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Hier was niet alleen behoefte aan de nodige kennis en sterke samenwerking met planners, bouwers en externe consultants, maar ook aan het enthousiasme dat daarmee op de reis van de eerste spade in de grond tot en met de opening van de TÜV AUSTRIA campus niemand verloren gaat. Dat is ons goed gelukt. In de plannings- en bouwfase hebben wij natuurlijk heel veel geleerd. Deze kennis en schat aan ervaring zullen wij natuurlijk gebruiken bij onze nieuwbouwprojecten in het Testcentrum Wenen en in Oberösterreich.

 

Projectomvang Wiesner-Hager

  • De receptie op de begane grond werd uitgerust met paro_2 bureaustoelen met een hoge rugleuning en neksteun.
  • Het restaurant werd voorzien van circa 100 kantinestoelen en circa 30 barstoelen van de productfamilie nooi.
  • In de kantoorvertrekken, vergaderruimtes en Working Cafés worden 350 paro_2 bureaustoelen en 130 paro_2 sledestoelen gebruikt.
  • Voor de vergaderruimtes op de bovenste etage werden 20 ayo conferentiestoelen en 12 pulse conferentiestoelen gekozen.

Magazine abonneren!

U krijgt ons magazine met informatie uit de markt en over Wiesner Hager.