Magazine Contact #24 - Magazine - Over ons - Concept Wiesner-Hager
back

De hemel op aarde.

Magazine Contact #24

Het nieuwe hoofdkantoor van de Britse televisiezender Sky onderscheidt zich door lichtheid en luchtigheid. Dat ligt niet alleen aan het gebruik van de kleuren en materialen, maar ook aan het redundante en boventallig creëren van werkplekken evenals aan het welhaast hemelse aantal wegen om van A naar B te komen. Op bezoek in de Sky-Campus in West-Londen.

Waar zijn de incheckbalies? Waar de security-screenings? Waar de vele, vele vertrekgates? Wanneer men niet beter zou weten, dan zou men zich bij het betreden van het gebouw na slechts enkele stappen in een moderne luchthaven met Scandinavische trekjes wanen en meteen met schrik vaststellen dat men thuis de koffer heeft vergeten. De associatie is helemaal niet zo gek, want hier draait waarlijk alles om het lichte en luchtige hemelse. Plaats van handeling is het jongste kantoorgebouw "Sky Central" op de Sky-Campus in Osterley, West-Londen. Van hieruit stuurt de Britse televisiezender Sky berichten en sportnieuws uit de hele wereld naar de hele wereld. "Wij hebben verlangd naar een plek die zowel op collega's als op bezoekers inspirerend en stimulerend werkt", zegt Andrew Jackson, bouw- en projectmanager bij Sky. "De trappen, hellingbanen en platformen die in het centrale, met licht doorstroomde atrium steken, maken deze plek, maar ook de werkervaring en de communicatie onder de medewerkers uniek." 160 meter lang strekt de centrale, avontuurlijk gepixelde atriumstraat zich via de werk- en meetingplatformen die aan steegjes doen denken, door het hele gebouw uit.

 

De omvang van "Sky Central", die met 3500 medewerk(st)ers het nieuwe hoofdbestanddeel van de 13 hectare grote Sky-Campus vormt, is waarlijk gigantisch: met een bruto etage-oppervlakte van 38.000 vierkante meter zou het kantoorgebouw in de binnenstad van Londen circa 30 klassieke flatverdiepingen in beslag nemen, rekent Jackson voor. "Maar hier zijn voor het gehele ruimteprogramma zonder hiërarchische barrières net drie verdiepingen voldoende." De rangschikking is luchtig en licht, wat ook ligt aan het feit dat de ontsluitingszones open en transparant vormgegeven zijn en door meer dan 400 bovenlichten van daglicht worden voorzien. "Eigenlijk kan men zeggen dat in dit gebouw alles om trappen, hellingbanen en platformen draait", legt Wayne McKiernan, directeur van PLP Architecture uit. Het Londense architectuurbureau heeft het project samen met Amanda Levete Architects (AL_A) en de internationaal werkzame interieurinrichter HASSELL gepland. "Hier komt alles bij elkaar, hier vindt de centrale, informele en tijdens het dagelijks kantoorwerk o zo belangrijke communicatie plaats. Wij hebben de ontsluiting zodanig vormgegeven dat er veel redundante wegen zijn om van A naar B te komen. Op deze manier kunnen de mensen kiezen uit veel verschillende paden en telkens verschillende mensen tegenkomen."

 

Afslanken in plaats van lift

De ongebruikelijke organisatie heeft niet alleen communicatieve redenen: een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever was namelijk het aantrekkelijk maken van de voetpaden en de bewuste achterstelling van de bouwkundig voorgeschreven, en weliswaar gerealiseerde maar handig verborgen, liften. Daadwerkelijk nemen de meeste medewerkers, aldus McKiernan, de uitnodiging voor terloopse spiertraining aan. De dagelijkse stappen zijn, volgens Sky, een bijdrage aan de integratieve sport- en gezondheidsbevordering die in Groot-Brittannië in de afgelopen jaren duidelijk aan betekenis gewonnen heeft.

Afslanken luidt niet alleen het motto bij de mensen, maar ook in de architectuur. "Vele, vele jaren geladen", vertelt McKiernan, "is Sky als zender in een soort magazijn begonnen. Deze ascetische architectuur wilden wij hier op een slimme, maar hoogwaardige wijze citeren. Alles aan dit gebouw is logisch, gereduceerd en uiterst functioneel. De kleur en het leven brengen toch al de schilderijen en de mensen erin." De primaire skeletbouw bestaat uit staal, de plafondplaten zijn gebetonneerd, bij het dak wederom gaat het om de naar men zegt grootste, samenhangende houten dakconstructie van Europa. Terloopse bonus:  door de efficiënte bouwwijze kon de bouw ondanks zijn omvang in slechts 18 maanden worden voltooid.

 

18 kleine buurten

Van deze ontnuchterende cijfers is tegenwoordig niets te merken. Het tegendeel is waar: er is nauwelijks een hoekje dat niet menselijk aandoet, dat niet charmant uitnodigt tot verpozen en observeren van het beweeglijke, stedelijke gebeuren. Overal banken, overal lounge-chairs, overal zittreden met pluizige kussens in de corporate-kleuren oranje, magenta en blauw. Het meest opwindend is wel het kijkje in de beglaasde en rondom inkijkbare newsroom, van waaruit elk uur verslag wordt gedaan van het nieuwste, mondiaal-politieke gebeuren. "De communicatie en het contact met de mensen is een centrale kwaliteit van dit project dat tot in het laatste detail is doorgetrokken", zegt Felicity Roocke, directrice bij de interieurinrichter HASSELL. "Daarbij hoort ook dat wij de 3500 werkplekken in 18 kleinere neighbourhoods hebben opgesplitst. Zo wordt het stedelijke verdeeld in overzichtelijke, dorpse structuren." Elke buurteenheid bevat circa 200 medewerkers en beschikt over keuken, lounge, ruimtes om zich terug te trekken en divers vormgegeven middenzones voor collectief werken, terwijl de klassieke werkplekken langs de rondom lopende glazen gevels zijn geconcentreerd. Daarbij komen 30.000 (!) planten die over het hele gebouw werden verdeeld.

 

Meer werkplekken dan nodig

"Sky had zeer duidelijke voorstellingen over de werkplekkwaliteit en was een zeer competente projectpartner", vertelt Roocke. "Daarbij hoort ook dat een deel van het gebouw weliswaar als Shared Desk met Clean-Desk-Policy wordt geleid, maar dat duidelijk meer werkplekken beschikbaar zijn dan er nodig zijn. Dat is een bijzonderheid waarmee men als planner niet elke dag wordt geconfronteerd." Zin en doel van deze strategie is die luchtigheid en lichtheid die de hemel op aarde toekomt. Of, zoals Neil Usher, Workplace-manager bij Sky, uitlegt: "Wij hebben hier een werkruimte gecreëerd die onze medewerkers aanspoort om het beste en meest hoogwaardige werk van hun carrière te leveren." Een hemelse opdracht? Dat moet elke medewerker voor zichzelf beslissen. Het staat in elk geval vast dat het Sky-Central-gebouw voor zijn duurzame architectuur en flexibele en sociaal geïnspireerde werkplekinrichting onlangs werd onderscheiden met het certificaat "BREEAM Excellent".

 

Wojciech Czaja

 
Photocredit: HASSEL Mark Cocksedge

Magazine abonneren!

U krijgt ons magazine met informatie uit de markt en over Wiesner Hager.