Projecten

Anton Bruckner Privatuniversität

Linz, oostenrijk

Een vloeiende compositie voor kunst en cultuur onderaan de markante berg van de stad Linz.

"Door zijn gebogen vorm is de Anton Bruckner Privatuniversität aan de buitenkant al te herkennen als plek voor muziek, dans en theater", aldus Susanne Seyfert, die samen met haar collega's Dietmar Moser en Matthias Seyfert van het architectuurbureau 1 (Linz) in 2008 de internationale architectuurwedstrijd voor de vormgeving van de Bruckner universiteit heeft gewonnen.

Klant
Anton-Bruckner-Universität
Architect
Architekturbüro 1
Foto's
Roland Halbe Fotografie
Toepassingsgebied
Onderwijs
Locatie
Linz
Jaar
2015

Zeven jaar later is het project voltooid en presenteert zich als imposante nieuwbouw aan de Pöstlingberg van Linz. Het was de bedoeling om een gebouw te creëren waaraan zijn artistieke gebruik te zien is. Als een sculptuur ligt het organisch gevormde bouwwerk in het park en wordt omspeeld door lichte verticale lamellen. Deze 365 lamellen dienen niet alleen voor de schaduw, maar verlenen het gebouw lichtheid en een zeer muzikaal accent. De inwendige opbouw is gekenmerkt door een met licht doorstroomde gebogen ontsluitings- en luchtruimte die als een rivier door het gebouw trekt. Grote raamfronten bieden markante uitzichten op de binnenstad van Linz, het bos en de Pöstling-berg.

Op een netto oppervlakte van 8600 vierkante m² bevinden zich vier evenementenzalen, een kleine 100 leslokalen, tien hoorzalen, 45 kantoren en een 800 m² grote bibliotheek voor 850 studenten, 220 docenten en 40 administratieve medewerkers. De evenementen- en hoorzalen werden onder andere ingericht met meer dan 500 nooi zaalstoelen van Wiesner-Hager. Het bijzondere aan de zaalstoelen is de nieuwe framekoppeling die geen extra koppelingselement nodig heeft en zo zorgt voor waardevolle tijdsbesparing bij het opbouwen en afbreken. De foyermeubilering, die in de zomermaanden naar het terras van de universiteit verhuist, werd uitgerust met weerbestendige macao outdoortafels.

De vorm van de tafels weerspiegelt precies de vrije vormtaal van de Bruckner universiteit. De tafels lijken als rivierstenen in de foyer te 'dansen'
Susanne Seyfert, Architekturbüro 1

In de backoffice werden meer dan 100 bureaustoelen van de productfamilie paro gebruikt. Voor architectuurbureau 1 was het bij de keuze van de meubels van het grootste belang dat een hoge kwaliteit en gebruikersvriendelijkheid optimaal werden aangevuld met de gewenste optiek. Susanne Seyfert was vooral erg enthousiast over de macao tafels met de tafelbladen in vrije vorm: "De vorm van de tafels weerspiegelt precies de vrije vormtaal van de Bruckner universiteit. De tafels lijken als rivierstenen in de foyer te 'dansen', daardoor wordt het organische, beweeglijke binnenleven van de Bruckner universiteit tot uitdrukking gebracht. Veel mensen vragen zelfs of deze speciaal voor de universiteit werden ontworpen."

YouTube is uitgeschakeld
Voor het gebruik van YouTube is uw toestemming nodig. Voor meer informatie, zie onze privacy policy
Vimeo is uitgeschakeld
Voor het gebruik van Vimeo is uw toestemming nodig. Voor meer informatie, zie onze privacy policy
Google Maps is uitgeschakeld
Voor het gebruik van Google Maps is uw toestemming nodig. Voor meer informatie, zie onze privacy policy