časopis Contact #23 - Časopis - O nás - Concept Wiesner-Hager
back

V prostorech mezi stromy.

časopis Contact #23

Estonská oděvní návrhářská firma Lenne se nedávno nastěhovala do nových kanceláří ve staré opuštěné továrně na předměstí Tallinnu. Tým architektů z KAMP Arhitektid vytvořil otevřený prostor, který stojí na pomezí mezi kanceláří a lesem. Tato atmosféra jako na čerstvém vzduchu zdejším pracovníkům prospívá.

„V lese jsem šťastný a blažený,“ prohlásil jednou Ludwig van Beethoven, zatímco naslouchal šumění listí. „Lesy, stromy a skály dávají ozvěnu, po které člověk touží.“ Urmas Leeman, CEO estonského lídra na trhu Lenne, právě z tohoto důvodu toužil po tom, aby v jeho nové kanceláři rostly stromy. „Jsme oděvní firma specializující se na lyžařské a outdoorové oblečení pro děti a teenagery. Každý den se musíme nějak vypořádat s čerstvým a často mrazivým vzduchem. Co by k nám tedy mělo sedět víc, než si pozvat les přímo do vlastní kanceláře?“

Na první pohled tento prostor evokuje les a sníh. Všechno je zalité světlem. Před vámi ubíhá do dáli světle šedá chodba třpytící se skoro jako sněžná stopa. Na krajích ledové prázdnoty stojí vyrovnané stylizované dřevěné klády, které dřív určitě tvořily zdi nějaké alpské chaty. A pak je uvidíte – deset stromů, pod nimiž se kdysi Beethoven tak rozněžnil. „Zejména nám šlo o to, abychom dali najevo hodnoty, na kterých Lenne stojí,“ říká Jan Skolimowski, partner v KAMP Arhitektid. „Zčásti šlo tedy také o to, jak přetvořit interiér v exteriér, a jak do něj zasadit stromy a horské přístřešky.“

Kanceláře společnosti Lenne, které byly dokončené před několika měsíci, se nacházejí ve staré opuštěné tovární hale na jižním předměstí Tallinnu. V prostorách, kde se za sovětských časů plnil plán pětiletky, dnes najdete patnáct pracovníků věnujících se designu a managementu, kteří právě teď dumají nad nadcházející zimní kolekcí pro zákazníky ve věku 0 až 14 let. Celé pracoviště je pojato jako open space. Některá pracovní místa na jižní a západní straně haly jsou umístěná na speciálně vytvořené vyvýšené plošině. „Parapety starých továrních oken byly velmi vysoko,“ vysvětluje Skolimowski. „Proto jsme se rozhodli vyzvednout pracovní místa, aby si mohli zaměstnanci při práci vsedě užívat výhledu z okna.“

Ventilace a elektrické rozvody se skrývají v ocelové konstrukci zakryté dřevěnými panely. Na severní a východní straně najdeme servisní zóny, kde jsou technické místnosti a serverovny, skladiště, místo pro kopírky a plottery nebo sanitární prostory. Největší místo zabírá showroom o rozloze 70 čtverečních metrů. Tady se prezentují designové nápady, probírá se směřování vývoje a diskutuje se o praktičnosti návrhů pro každodenní používání. Většina zdejších výrobků putuje na export do Ruska, Skandinávie a sousední pobaltských republik. Protože se v tomto prostoru pohybují vysokozdvižné vozíky a těžké palety s výrobky, je podlaha potažená světlou pevnou gumou. V žádném případě však nepřehlédnete skutečné centrum kanceláří Lenne. Jde o mírně zdviženou centrální zónu pokrytou materiály, jako jsou koberce, dřevo a sklo. „A nezapomínejme na přírodu!“ připomíná architekt Skolomowski.

Těch deset zmiňovaných stromů by mohlo být stejně dobře umělými sochami, ale kdepak: „Kmeny stromů jsou skutečné a pocházejí tady z blízkého okolí. Trochu jsme to museli ošulit jenom s korunami stromů, protože zeleným částem by se tady v tovární hale moc nedařilo.“ Tito věčně zelení poslové nepředstavují jenom pozdrav Matky Přírody, ale přispívají také k přívětivé, příjemné a na první pohled domácké atmosféře.

Tato slova potvrzuje i Cristian Saar. Projektový manažer a expert na nemovitosti spolupracuje s Lenne již tři roky. Dohlíží na realizaci stavby a na její vývoj v celém průběhu, od rozvržení jednotlivých prostorů až po poslední kliku u dveří. „Především jsme trvali na pohledu na stromy, abychom dali najevo, jak máme blízko k přírodě,“ vzpomíná Saar. „Když jsme ale viděli formu, kterou architekti zvolili, byli jsme zprvu překvapeni. Dnes ale musím říct, že návrh od KAMP Arhitektid se dokonale osvědčil. Všichni se tu cítí příjemně, najdeme tu různé zóny pro komunikaci a pro neformální setkávání, ale také prostory pro odpočinek a soustředěnou práci. S kolegy se tady cítíme doopravdy jako doma.“ Zatímco open space je navržen tak, aby se přizpůsobil nejrůznějším nárokům, a jeho kapacita může jednoho dne vzrůst až na 30 pracovních stanic, prostory recepce, konferenční prostory a kanceláře vedení firmy najdeme v křídle akusticky odstíněném od ostatních prostor. „Ne každý den se setkáte s úkolem, abyste navrhli kancelář s osmimetrovými stropy,“ směje se architekt Skolomowski. „Rozhodli jsme se proto tyto prostorové prvky uzavřít a vytvořit z nich jakési volně stojící objekty.“ Příjemný prostor pokrytý šedými koberci tak až ke stropu rámují bezbarvé sádrokartonové struktury a celoskleněné zdi. Celkový dojem je velmi teplý a světlý.

Konzervativně stylizované prostory jsou vybaveny speciálně navrženými stoly, italskými nábytkářskými prvky a celou armádou velkých stojacích lamp. Černé obrovité klasické lampy od Jaca Jacobsona dodávají kanceláři osobitou grácii. „Jednalo se o složitý rozsáhlý projekt, který zahrnoval všechno od návrhu topení, klimatizace, nového zastřešení či interiérového designu až po ten nejposlednější kus nábytku,“ vzpomíná architekt. „Jsem rád, že se nám tak dobře podařilo zachytit ducha společnosti Lenne, která byla založena v roce 1991.“ Ty nejkrásnější detaily, které vás chytnou za srdce, objevíte až na druhý pohled. Namísto obyčejných madel jsou do dveří vyřezány otvory pro prsty ve tvaru piktogramu dítěte – jak jinak by to také v této firmě mohlo být?

Wojciech Czaja

Odebírejte náš časopis!

S naším časopisem budete mít pořád přehled.