Časopis Contact #24 - Časopis - O nás - Concept Wiesner-Hager
back

Ráj na zemi

Časopis Contact #24

Novou centrálu britské vysílací společnosti Sky charakterizuje světlo a vzdušná atmosféra. Může za to kombinace barev a materiálů, prostor s nadpočetnými pracovními místy a neuvěřitelné množství možností, jak se dostat z místa A na místo B. Navštivte Sky Campus v západním Londýně.

Kde jsou pulty na odbavení? Kde jsou bezpečnostní rámy? Kde jsou odletové brány? Kdyby vám neřekli předem, kde jste se to ocitli, určitě byste hádali, že jste právě vstoupili do odletové haly nějakého moderního, skandinávskou estetikou inspirovaného letiště, a asi byste se vyděsili, že jste si doma zapomněli pas. Tato asociace by však nebyla tak nepřípadná, jak si myslíte. Ocitli jste se totiž v nedávno dokončené kancelářské budově „Sky Central“ v kampusu Sky v západolondýnském Osterley. Právě odsud britská společnost Sky vysílá zprávy a sportovní přenosy do celého světa. „Toužili jsme po místě, které bude inspirovat a povzbuzovat jak kolegy, tak návštěvníky,“ říká Andrew Jackson, projektový manažer ve společnosti Sky, který měl stavbu na starosti. „Schodiště, plošiny a stupně, která stoupají z centrálního světlem zalitého atria, mají jedinečný vliv na podobu místa jako takového i na pracovní výkon a komunikaci mezi zaměstnanci.“ Stošedesátimetrové centrální dobrodružně členěné atrium prochází celou budovou pod nejrůznějšími pracovními a společenskými plošinami. Celé to připomíná několikaúrovňové ulice města.

Rozlehlá budova „Sky Central“ pojme 3 500 zaměstnanců a tvoří srdce třináctihektarového kampusu společnosti Sky. Čistá podlahová plocha činí 38 000 čtverečních metrů, a jak Jackson spočítal, pokud by mělo jít o klasickou kancelářskou budovu v centru Londýna, měla by třicet pater. „Tady se nicméně celý prostor vejde do pouhých třech pater, neexistují tu hierarchické bariéry.“ Prostředí působí světle a vzdušně díky otevřenému a průhlednému řešení otevřených prostorů a díky více než 400 světelných průzorů sem proudí dostatek denního světla. „Dalo by se říct, že se vše v této budově točí kolem schodišť, plošin a stupňů,“ vysvětluje Wayne McLierman, ředitel PLP Architecture. Tato londýnská společnost společně s Amanda Levete Architects (AL_A) a mezinárodně působící kanceláří interiérového designu HASSELL navrhla podobu projektu. „Tady se vše spojuje, tady probíhá ta nejdůležitější, neformální komunikace, která je pro život každé společnosti nezbytná. Otevřený prostor jsme navrhli tak, aby existoval nadbytek možností, jak se dostat z bodu A do bodu B. Lidé tak mohou pokaždé zvolit jinou cestu a setkat se během ní s jinými lidmi.“

 

Schodiště, ne výtahy

Neobvyklá organizace prostoru tu existuje nejenom pro podpoření komunikace. Klient totiž přišel s přáním, aby zaměstnanci místo jezdění výtahem více chodili. Ačkoliv kvůli stavebním předpisům tady výtahy být musí, architekti je schválně důmyslně poschovávali, aby jejich využívání ztížili. Podle McKiernana většina zaměstnanců tuto výzvu udělat něco pro svůj pohybový aparát přijala dobře. „Každodenní kroky“, jak tomu ve Sky říkají, podle McKiernana podporují zdraví a sportovní vyžití, což je ve Velké Británii důležité téma posledních let.

Snaha o zeštíhlení se týká nejen zaměstnanců, ale můžeme ji spatřit také v architektuře. „Před mnoha a mnoha lety,“ vysvětluje McKiernan, „začala Sky vysílat z prostor připomínající skladiště. Při návrhu tohoto projektu jsme stáli o vytvoření důmyslné, vysoce kvalitní architektury odrážející askezi. Všechno v této budově je logické, redukované a vysoce funkční. Život a barvy sem vnášejí lidé a obrazy.“ Kostra budovy je především ocelová, stropy jsou betonové a střecha je pravděpodobně největší spojovaná dřevěná konstrukce v Evropě. Bonus: díky účelnému designu byla tato budova navzdory svému rozsahu hotová za pouhých 18 měsíců.

 

18 malých vesniček

V této budově těžko najdete jediné nevyužité zákoutí, které by vás nelákalo dát si pauzu a pozorovat živoucí, hemžící se komunitu lidí. Na každém kroku narazíte na sedátka, křesílka nebo výstupky určené k posazení, všechno měkce čalouněné v korporátní oranžové, purpurové a modré barvě. Dech beroucí je panoramatický výhled do skleněného newsroomu, ze kterého zprávaři každou hodinu informují o nejžhavějších novinkách z celého světa. „Komunikace a kontakt mezi lidmi je hlavní kvalita tohoto projektu promyšlená do nejmenšího detailu,“ říká Felicity Roocke, CEO návrhářské firmy interiérového designu HASSELL. „Našich 3 500 zaměstnanců je rozděleno do jakýchsi 18 vesnic. Celá komunita je rozvrstvena do přehledné struktury podobající se čtvrtím jednoho města.“ Každá taková vesnice čítá asi 200 zaměstnanců. Najdete v ní kuchyňku, odpočinkové místnosti, několik přechodových zón pro kolektivní práci, kde se klasické pracovní stanice soustřeďují podél panoramatické skleněné fasády. V celé budově navíc najdete na 30 000 rostlin.

 

Více pracovních stanic, než je potřeba

„Lidé ze Sky měli jasnou představu o tom, jak má vypadat kvalitní pracoviště, a byli velmi kompetentním projektovým partnerem,“ vysvětluje Roocke. „Část budovy byla třeba navržena jako sdílený pracovní prostor s politikou čistého pracovního stolu, což znamená, že zde existuje výrazně více pracovních stanic, než je potřeba. Na něco takového při plánování prostoru nenarazíte každý den.“ Účelem této strategie bylo dospět k prosvětlené a vzdušné atmosféře, která bude připomínat nebe na zemi. Jak tvrdí Neil Usher, který má ve Sky na starosti provoz pracovišť: „Vytvořili jsme pracovní prostor, který podporuje zaměstnance předvést ten nejlepší, nejkvalitnější pracovní výkon jejich kariéry.“ Práce snů? To si musí rozmyslet každý zaměstnanec. Jedna věc je ale jistá: budova centrály Sky získala před nedávnem certifikaci „BREEAM Excellent“ za udržitelnou architekturu a flexibilní, společensky inspirovaný návrh pracovního prostoru.

 

Wojciech Czaja


Photocredit: HASSEL Mark Cocksedge

Odebírejte náš časopis!

S naším časopisem budete mít pořád přehled.