ČASOPIS CONTACT #31 - Časopis - O nás - Concept Wiesner-Hager
back

Výukové centrum JKU Světy učení vs. světy práce.

ČASOPIS CONTACT #31

Vystoupíte-li po širokém nádherném vnějším schodišti nové přístavby na budově knihovny Univerzity Jana Keplera, nepřivítá vás žádná betonová plocha nebo plastické sochy, nýbrž divoce rostoucí louka plná květin, kterou milují jak včely, tak studenti. Uzavírá ji dřevěná terasa naakumulovaná teplem a prosklené čelo nového Výukového centra Univerzity Jana Keplera v Linci, odkud je nádherný výhled. Několika dveřmi se dostanete dovnitř patrové přístavby, která budově knihovny z roku 1984 dodala příjemný moderní nádech.

Od světa práce ke světu učení.

Na ploše 1 700 m2 najdeme čtyři kvadraticky poskládaná křídla, která podpírá 15 pilířů a tyčí se do výšky více než 20 m nad budovou knihovny. Poskytuje prostor zhruba třem stovkám studentů, kteří se zde propojují, učí a experimentují. Při vstupu vás okamžitě osloví čistá atmosféra, kterou zajišťují otevřené pohledové osy nabízející venkovní výhled. Odkryté stropy a glazované vnější stěny otevírají prostor a vábí k pohledu do dálky. Po prvotním překvapení v labyrintu čalouněného nábytku a pracovních stolů brzy rozeznáte sofistikovaně zónovaný koncept prostoru, v němž se brzy začnete dokonale orientovat.

„Jsme přesvědčení, že okolní prostředí, respektive typ prostoru, značně ovlivňuje způsob, jak se člověk učí,“ tvrdí Mag. Alexander Freischlager, výkonný ředitel Univerzity Jana Keplera. „Architektonický koncept vytváří potřebnou atmosféru. Vnitřní výbava je důležitý faktor úspěchu. Musí být vysoce flexibilní, přizpůsobit se různým výukovým situacím, které se mohou měnit několikrát za den, a musí odpovídat veškerým typům učení.“ Proto vzniklo pět odlišných zón, které se ve výukovém centru různě opakují. „Pracovní svět stále častěji chápeme jako učební svět,“ dodává Magdalena Baumová, ředitelka pro interiérový design u Wiesner-Hager. „Pro vzdělávací instituce je tím důležitější, aby své učební světy přeměnily v pracovní světy.“ V souladu s heslem „Učíme se pro život, ne pro školu“ se při tvorbě nového výukového centra univerzity Jana Keplera kladl především důraz na vytvoření možností pro spontánní výměnu informací a individuální potřeby projektových skupin.

 

Ekosystém pro rozvoj kultury učení.

Koncept výukového centra zahrnuje pět různých funkčních zón: Prostor pro neformální setkání u vchodu (Propojit), práci ve skupinách (Sdílet), výuku (Předávat), individuální učení (Pojmout) a učební laboratoř (Vytvořit). Každý z pěti prostorů slouží různým typům učení, a především umožňuje spolupráci různě početných skupin v různém uspořádání a s využitím digitálních médií. K zesílení neformální komunikace (Propojit) a umožnění náhodných setkání je vstupní prostor výukového centra vybaven pohodlným sezením. V jihozápadním cípu budovy najdeme různé sedací pytle a stoličky, které si studenti mohou přemístit podle své potřeby. K tomu je obzvláště vhodný prostor s výhledem na koruny stromů univerzitního parku. K podpoře skupinové práce (Sdílet) a vytvoření příjemné klidné atmosféry byl do prostoru instalován čalouněný nábytek element a pruhované pohovky marelli. Díky elektrifikaci jednotlivých prvků zde můžete klidně pracovat  několik hodin, aniž byste museli někam odcházet. Sedací nábytek je uspořádán tak, aby se studenti mohli pohroužit do diskusí a interdisciplinární týmové práce, a neměli pocit, že je někdo pozoruje či vyrušuje.

Tři vložené buňky prostor-v-prostoru slouží k výuce (Předávat) a prezentacím skupin v maximálním počtu osmi lidí. Probíhá zde stimulovaná diskuse a společný rozvoj učebního obsahu. Studenty přitom nikdo nevyrušuje od soustředěné práce. Mohou zde také probíhat on-line mítinky a webináře. Díky sklu a ocelovým nosníkům, které tvoří základní prvek prostorového konceptu, se buňky vřazují do učebního prostředí architektonicky jednolitě. Kromě těchto buněk vsazených v prostoru také lze využít seminární místnost až pro 16 lidí, kde se mohou konat prezentace a přednášky. Mobilní stohovatelné stoly yuno a židle ze série nooi umožňují přetvořit místnost v malý eventový či kreativní prostor doslova za pár minut.

Vysoce soustředěnou práci při individuálním vzdělávání (Pojmout) zajišťují stoly, židle a volně stojící čalouněný nábytek v uspořádání tvořící několik jasně definovaných zón. Navzdory otevřenému výukovému prostředí umožňuje kvadraticky pojatá architektura akustické odstínění. Speciálním prvkem tu jsou vysoké stoly s barovými stoličkami, které umožňují práci, diskuse a učení ve stoje.

V kontrastu k těmto prostorům pro individuální učení stojí dvě prostorově oddělené výukové laboratoře (Tvořit). Jejich prostor lze naprosto flexibilně přizpůsobit potřebám studentů. Kvadratické stoly a mobilní skleněné stoly na kolečkách lze během kreativní práce snadno přesunovat. Skleněné stoly Lintex pak neslouží jen k oddělení prostoru, nýbrž podporují vizualizaci prezentací projektů a učebního obsahu. Také zde rozdělují prostor do zón vysoké stoly s barovými stoličkami, u nichž mohou probíhat krátké setkání vestoje.

Univerzita Jana Keplera v Linci tímto svým konceptem otevřeného výukového centra vytvořila příklad řešení učebních a pracovních světů v 21. století a naplnila svůj cíl stát se ekosystémem rozvoje výukové kultury.

Nelze než se těšit na podzim, kdy se uprostřed koronavirové krize výukové centrum konečně otevře studentům. Teprve oni totiž vdechnou výukovém centru život a přetvoří si je k obrazu svému.

Citát: Vnitřní architektura vytváří potřebnou atmosféru.

  • Plánování a interiérový design: RIEPL RIEPL ARCHITEKTEN ZT GMBH
  • Koncept výukového centra: Wiesner-Hager Möbel GmbH
  • Statika a konstrukce: Bollinger + Grohmann
  • Nábytek: Wiesner-Hager Möbel GmbH, Mandl & Bauer GmbH, AREA, Böhm Möbel

 

 

Photos: www.raumpixel.at