Projecten

ACP TEKAEF

hohenzell, oostenrijk

Smart Workplace Solutions van & voor ACP TEKAEF

Op het eerste gezicht lijken een kantoormeubelfabrikant en een bedrijf voor print- en digitaliseringsoplossingen niet veel met elkaar gemeen te hebben. Maar de waarheid is dat Wiesner-Hager en ACP TEKAEF niet alleen hun wortels in dezelfde regio hebben, maar ook dezelfde missie hebben: een moderne en flexibele werkplekinrichting. Geen wonder dus dat ACP TEKAEF voor zijn nieuwe hoofdkantoor gekozen heeft voor binnenhuisarchitectuur en kantoormeubilair van Wiesner-Hager.

Klant
ACP TEKAEF
Architect
Roomware Consulting
Foto's
raumpixel.at
Toepassingsgebied
Kantoor
Locatie
Hohenzell
Jaar
2020

Van oud naar nieuw.

Het bedrijf, opgericht in 1994, is de laatste jaren sterk gegroeid. Het was daarom op zoek naar een nieuwe locatie die kon voldoen aan de wens naar een werkomgeving voor het nieuwe werken. Een voormalig bedrijfsgebouw in Hohenzell bleek hiervoor de perfecte plek. Terwijl de drie bestaande magazijnen werden aangepast voor eigen gebruik, werd besloten het oude kantoorgebouw te slopen. Hier moest het nieuwe kantoor ontstaan. Het kantoorgebouw werd ontworpen voor 100 medewerkers om verdere groei mogelijk te maken.

De groots opgezette ontvangstruimte, uitgebreid met een auditorium met een opvallende trap, is indrukwekkend. De ruimte in de stijl van een universiteitscampus fungeert als een ontmoetingsplaats voor medewerkers en gasten en biedt plaats voor evenementen. Verdeeld over drie verdiepingen bevinden zich conferentie- en vergaderzalen, maar ook individueel ingerichte werkcafés, de kantine, een ruim terras en natuurlijk de werkplekken. Deze werden uitgerust met elektrisch in hoogte verstelbare bureaus. Tussen de diverse zalen en ruimtes werden op alle drie de verdiepingen nissen gecreëerd voor samenwerking en korte besprekingen – ondersteund door statafels, zitgroepen en loungemeubels. Deze zijn ontworpen als werkcafés met geïntegreerde kleine bibliotheken, die zowel geconcentreerd werken als vertrouwelijk vergaderen mogelijk maken. Slim geplaatste boekenkasten en met laser gesneden wanden van natuurlijke materialen doen dienst als ruimteverdelers.

Voor grotere vergaderingen en seminars is een multifunctionele vergaderzaal beschikbaar op de begane grond. Dankzij de flexibele en mobiele inrichting is het geen probleem om snel en spontaan te reageren op verschillende gebruikseisen. Een "Creative Room" en enkele kleinere vergaderzalen vullen de behoefte aan communicatie aan. Ze werden bewust klein gehouden om effectievere teamvergaderingen mogelijk te maken.

Interactie tussen hard en zacht.

De hoge eisen die ACP TEKAEF aan het ontwerp van de nieuwe locatie heeft gesteld, zijn al zichtbaar zodra men het gebouw betreedt. Harde en zachte materialen zijn op elkaar afgestemd en creëren een aangename lichtheid en een behaaglijke atmosfeer. Zichtbeton en harde, afwisbare oppervlakken worden afgewisseld met zacht textiel en warme houttinten. Het bewuste gebruik van natuurlijke kleuren en organische vormen komt terug in alle ruimtes. Plafondelementen in de vorm van het logo van het bedrijf zorgen voor een aangename akoestiek in het auditorium. Deze honingraatvorm komt herhaaldelijk terug in de concepten van de ruimtes. Naast de honingraatvormige elementen en de hoekige kolommen hebben de ontwerpers gebruikgemaakt van rondingen, bijvoorbeeld in de vorm van de zittrap van het auditorium. Deze vormentaal komt men ook weer tegen in de kastsystemen en in de met textiel beklede ruimteverdelers tussen de werkplekken.

"Heldere" nieuwbouw voor de medewerkers.

Teamwork en tevredenheid van de medewerkers zijn bij ACP TEKAEF zeer belangrijk. „Ons team heeft ons zakelijk succes mogelijk gemaakt. Daarom bouwen we het nieuwe hoofdkantoor voor onze medewerkers“, aldus directeur Christian Heit tijdens de feestelijke ceremonie ter gelegenheid van de eerste spade in de grond. Geen wonder dus dat het personeel uit eigen beweging heeft meegewerkt bij de verhuizing van het bedrijf, zodat het proces in februari 2020 soepel en snel kon worden afgerond. Het ontwerpproces en de bouwfase hebben in totaal twee jaar geduurd. Ondanks de open ruimtelijke structuren heeft elke afdeling vaste werkplekken met de nodige taakgerelateerde aanvullingen. Om te voorkomen dat deze zone-indeling indruist tegen het open ruimteconcept, werden transparante glazen kubussen en lichte scheidingswanden van natuurlijke materialen gebruikt. Het lichtconcept met een dakraam en een indrukwekkend dakterras met grote glazen puien zorgt voor een natuurlijke ambiance met volop daglicht in het hele gebouw.

Bijzondere aandacht besteedde ACP TEKAEF aan de pauze- en kantineruimte. In de open keuken bereidt het GENUSSwerk elke dag verse maaltijden voor de medewerkers. Dankzij de gezellige huiselijke sfeer wordt de kantine ook gebruikt als werkcafé, waar medewerkers buiten de lunchpauze kunnen afspreken met klanten.

Meer indrukken

YouTube is uitgeschakeld
Voor het gebruik van YouTube is uw toestemming nodig. Voor meer informatie, zie onze privacy policy
Vimeo is uitgeschakeld
Voor het gebruik van Vimeo is uw toestemming nodig. Voor meer informatie, zie onze privacy policy
Google Maps is uitgeschakeld
Voor het gebruik van Google Maps is uw toestemming nodig. Voor meer informatie, zie onze privacy policy