Projecten

JKU Learning Center

Linz, oostenrijk

Leerwereld vs. werkwereld.

Als je de brede treden van de stralende buitentrap van de nieuwe JKU-aanbouw op gaat, vind je geen betonnen park of artistieke sculpturen, maar een wild groeiende bloemenweide die zowel bijen als studenten uitnodigt om te blijven hangen. Het wordt omsloten door een verwarmend houten terras en de glazen puien, die een panoramisch uitzicht bieden op het nieuwe leercentrum van de Johannes Kepler Universiteit in Linz. Van daaruit leiden verschillende deuren naar het bijgebouw, waar in het bibliotheekgebouw uit 1984 een architectonisch moderne welzijnsplek is gecreëerd.

Klant
Johannes-Kepler-Universität
Architect
Riepl Architekten ZT GmbH
Foto's
raumpixel.at
Toepassingsgebied
Onderwijs
Locatie
Linz
Jaar
2020

Van de werkwereld naar de leerwereld.

Op een oppervlakte van 1700 vierkante meter bieden de vier vierkante vleugels, die op 15 kolommen steunen en ruim 20 meter boven het bibliotheekgebouw uitsteken, zo‘n 300 studenten ruimte om te netwerken, te leren en te experimenteren. Bij het betreden van de ruimte valt direct de lichte sfeer op die gecreëerd wordt door de open zichtlijnen met zicht naar buiten. Het kale plafond en de glazen buitenmuren openen de kamer en nodigen je uit om je blik in de verte te laten dwalen. Na de eerste verschijning van een labyrint van gestoffeerde meubels en tafels is het doordachte bestemmingsconcept snel te herkennen en waan je je in verschillende ruimtes.

„We zijn ervan overtuigd dat de manier waarop mensen leren sterk wordt beïnvloed door de omgeving - en dus de kamers“, zegt Mag. Alexander Freischlager, Hoofd Operationeel Beheer bij de JKU. “Het interieur-ontwerp zorgt voor de nodige sfeer. De inrichting is een belangrijke succesfactor. Dit moet extreem flexibel zijn, verschillende leersituaties mogelijk maken die meerdere keren per dag kunnen veranderen en alle vormen van leren aanspreken. ”Hiervoor zijn vijf verschillende zones gecreëerd, die meerdere keren in het Learning Center te vinden zijn. „Werkwerelden worden steeds meer gezien als leerwerelden“, zegt Magdalena Baum, hoofd interieurontwerp bij Wiesner-Hager, „wat het des te belangrijker maakt voor onderwijsinstellingen om hun leerwerelden om te zetten in werkende werelden.“ Trouw aan het motto “We leren voor het leven, niet voor school”, werd speciale nadruk gelegd op mogelijkheden voor spontane informatie-uitwisseling en de individuele behoeften van projectgroepen in het nieuwe JKU Learning Center.

Ecosysteem voor de verdere ontwikkeling van de leercultuur.

Voor het concept van het Leercentrum zijn vijf verschillende functionele gebieden ontwikkeld: informeel samenkomen in de entree (Connect), werken in groepen (Share), tutoring (Distribute), de persoonlijke leerlocatie (Collect) en het leerlaboratorium (Create). Alle vijf gebieden moeten betrekking hebben op verschillende soorten lerenden en vooral samenwerking in verschillende groepsgroottes in verschillende omgevingen mogelijk maken, ondersteund door digitale media. Om informele uitwisseling (Connect) en toevallige ontmoetingen uit te lokken, werden comfortabele zitjes gecreëerd in de entree van het Learning Center. Daarnaast kunnen in de zuidwestelijke hoek van het gebouw verschillende zitzakken en krukken door de studenten worden gegroepeerd op basis van hun behoeften en smaak.

We zijn ervan overtuigd dat de manier waarop mensen leren sterk wordt beïnvloed door de omgeving - en dus de ruimtes
Mag. Alexander Freischlager, Hoofd Operationeel Beheer JKU

Drie ruimte-in-ruimte-cubes maken turorings (Distribute) en presentaties voor maximaal acht personen mogelijk. Levendige discussies en gezamenlijke ontwikkeling van leerinhouden vinden hier plaats zonder medestudenten te storen tijdens sterk geconcentreerd leren. Van hieruit kunnen ook online bijeenkomsten en webinars worden gehouden. Door het gebruik van glas en stalen liggers, die terug te vinden zijn in het gehele ruimteconcept, passen de cubes naadloos in de leeromgeving. Naast deze in de vrije ruimte staande cubes is er een seminarruimte voor maximaal 16 personen, waarin ook presentaties en lezingen kunnen plaatsvinden. Door het gebruik van mobiele yuno stapeltafels en nooi zaalstoelen is het mogelijk om de zaal binnen enkele minuten om te toveren tot een kleine event- of creatieve ruimte.

In tegenstelling tot deze persoonlijke leerlocaties staan de twee ruimtelijk verdeelde leerlaboratoria (Create). Ze kunnen flexibel worden aangepast aan de behoeften van de studenten. De vierkante tafels en de verrijdbare glaspanelen zijn voorzien van zwenkwielen en kunnen daardoor gemakkelijk overal worden geplaatst waar het creatieve werk plaatsvindt. De Lintex glaspanelen fungeren niet alleen als ruimtelijke afscheiding, maar ondersteunen ook de gevisualiseerde presentatie van projecten en leerinhoud. Ook hier worden verhoogde tafels met barkrukken gebruikt om de zones ruimtelijk af te bakenen en korte, staande ontmoetingssituaties uit te lokken. Met dit open leercentrumconcept positioneert de Johannes Kepler Universiteit Linz zich duidelijk als een rolmodel voor leer- en werkomgevingen in de 21e eeuw en heeft het zijn doel bereikt als ecosysteem voor de verdere ontwikkeling van de leercultuur.

YouTube is uitgeschakeld
Voor het gebruik van YouTube is uw toestemming nodig. Voor meer informatie, zie onze privacy policy
Vimeo is uitgeschakeld
Voor het gebruik van Vimeo is uw toestemming nodig. Voor meer informatie, zie onze privacy policy
Google Maps is uitgeschakeld
Voor het gebruik van Google Maps is uw toestemming nodig. Voor meer informatie, zie onze privacy policy