FH Technikum - Interieurarchitectuur - Dienstleistungen - Concept Wiesner-Hager
back

Case Study: FH Technikum

Interieurarchitectuurproject: Nieuwe regeneratie gebieden, Wenen (2013)

De directie van de hogeschool Technikum Wien wilde met de inrichting van de pauze- en personeelsruimtes vooral inspelen op de behoeften van de medewerkers. Een enquête moest aantonen welke eigenschappen voor de gebruikers vooral belangrijk zijn in de ontspanningszones. Daar werd dan bij de planning rekening mee gehouden.

 

Per etage een hoofdthema
Roomware Consulting ontwikkelde vervolgens concepten voor de verschillende themagebieden die in de keukens van de afdelingen werden gerealiseerd. Naast zuiver functionele eisen speelde ook de vormgevende kwaliteit voor het welzijn een belangrijke rol. Elke etage van het hoofdgebouw kreeg een thema toegewezen dat de basis voor de inrichting en sfeer vormde. De ‘Zen-tuin’ is ascetisch ingericht, met kalmerende kleuren als groen en natuurwit. Inrichting en decoratie richten zich naar de Japanse stijl, met rechte lijnen en zachte natuurtinten. De ‘jungle’ wordt in intense aardtinten gehouden. Donkere houten meubels met groene accenten creëren een ontspannen atmosfeer.

Space Odyssey in keuken
Helemaal in tegenstelling hiermee is het motto ‘clean en modern’ dat in de keuken ‘Hightech’ werd toegepast. Omdat het belangrijk was ook daar technische ontwikkelingen van de studenten te testen, werd een mediawand gemaakt die met de meest uiteenlopende technische apparatuur kan worden uitgerust. Een optisch highlight is het fotofragment uit de sciencefiction-klassieker ‘2001: Space Odyssey’ van Stanley Kubrick, dat als translucente folie op een glazen wand werd aangebracht. Warner Brothers verleende speciaal goedkeuring voor het gebruik door de hogeschool. De foto werd uit een originele dia van het archief van de University of the Arts in Londen gemaakt.

 

Life Long Learning Als pauzeruimte voor seminardeelnemers werd op de bovenste verdieping de LLL-academie (Life Long Learning) ingericht. Deze biedt meer zitmogelijkheden en voldoende plek voor eten, ontspanning en communicatie.