Magazine Contact #24 - Magazine - About us - Concept Wiesner-Hager
back

Undertaking Future. The new TÜV AUSTRIA campus creates added value for employees, customers and partners.

Magazine Contact #24

The beginning of the year saw 300 TÜV AUSTRIA employees got a new office, training and meeting complex in the south of Vienna: the TÜV AUSTRIA campus in Brunn am Gebirge. The new building stretches over more than 7,300 square metres with six floors. The layout for each floor has been purposefully built with an open design with exchanges and dialogue being the focus.

The new building brings together four Vienna branches into one central office, seminar and meeting space. This strategic decision was a part of an extensive organisation project with the aim of optimising and further developing customer processes.

As TÜV AUSTRIA project manager, Stefan Pfefferer watched over both the company organisation development process for the past two years as well as the planning and completion of the new building. We met him to talk about the new building and his experiences.

 

It’s been two months in the new building. Have you settled in? What were your first experiences?

Pfefferer: We have really settled in—better than we initially expected during the early stages. Already after just a few weeks we can see what is the most important and that is that we grow more as a team. Teamwork and the consequent opportunities are now better perceived than before.

 

How did you approach the project? What preparations were necessary?

Pfefferer: The new site was the result of an organisation development process in which the TÜV AUSTRIA group was completely reorganised. The opening of the TÜV AUSTRIA campus at the beginning of 2017 marked the successful end of the company’s “change process”.

 

Which aspects of new work can be found at TÜV AUSTRIA?

Pfefferer: At the TÜV AUSTRIA campus office site the customer benefit of “one request, one contact partner, one address” is put into practice. The entire company spectrum of services together with the corresponding expert knowledge is now all combined under one roof. That means shorter routes, more communication and an even better execution of project tasks. “Everything in one place” has never been more true for our customers.

 

How did you go about implementing the open space? What were the challenges?

Pfefferer: Team-building and the resulting positive effects for our employees, and of course for our customers and partners too, only work when you create a suitable work environment. That was the challenge; developing a building that is precisely tailored to the needs of more than 300 employees and at least 12,000 course participants per year.

 

How do you navigate the acoustics and climate/temperature in the open space?

Pfefferer: The TÜV AUSTRIA campus is not only impressive because of its architecture, but also because of its sustainability. Light sources in the building come in the form of intelligent LED solutions with modern light control. Thermal energy is provided by an EVN biomass plant in the neighbouring Mödling and Guntramsdorf. Ventilation, heating and air-conditioning are controlled zone-by-zone and are regulated via room temperature sensors. The ceiling heights for all floors provide additional ventilation. Absorbers on the walls, in the meeting zones and directly in the work area (as well as a closed middle zone for each individual floor) provide the necessary peace and quiet.

 

Is there any kind of “etiquette manual” for the open space office?

Pfefferer: Consideration and cooperation were an active part of our everyday work, even in the past. Nevertheless, we put together a small rulebook for constructive teamwork at the TÜV AUSTRIA campus. This should serve us as a guide for a healthy cohabitation under one roof.

 

Were employees involved in the project? If yes, how?

Pfefferer: Our own campus user group of TÜV AUSTRIA employees from all company divisions, together with us as project managers, contributed via numerous meetings right up until the completion of the building, ensuring that employees and customers could enjoy and feel comfortable in a constructive work environment. The result are attractive, contemporary work places, well-lit, air-conditioned spaces, sufficient parking spaces in the multi-storey car park, e-filling stations, our own TÜV AUSTRIA shuttle service and modern training and presentation rooms. There is now also a canteen, working cafés, a large roof terrace and a green area with a pond.

 

What kind of room structures are there in the building? Where are meetings and discussions held?

Pfefferer: Each floor space was designed to be as open as possible as to allow teamwork and the merging of skills more than ever before. Meetings and discussions take place in various large rooms. The entire 5th floor is the discussion level and it’s also a meeting point for our customers. On the individual floors, we have creative zones equipped with acoustically effective lounge furniture which allows for spontaneous encounters between colleagues or a simple retreat from your own work place.

 

The TÜV AUSTRIA Academy is also integrated into the new building. How have the academy rooms been designed?

Pfefferer: The same goes for our seminar guests as for our employees. They should feel comfortable here whilst gaining knowledge or an additional qualification. We manage this with spaciously laid out and state-of-the-art seminar rooms, rest and break areas, a sophisticated culinary experience and an attractive outside area.

 

In retrospect, what were the biggest challenges and lessons learnt from the projects? What are the biggest successes?

Pfefferer: In a company of such a great scale as ours, there are naturally many different interests and various requirements for the everyday work day. Therefore, it was necessary to translate the merging of skills within our company group into an active daily practice, pretty much from scratch. To do so we didn’t just need the necessary know-how and a strong partnership with planners, constructors and external consultants, but we also needed unwavering enthusiasm from the ground breaking, right up until the opening of the TÜV AUSTRIA campus. And we succeeded. In the planning and construction phase, we naturally learned all sorts of things. We will, of course, benefit from this knowledge and wealth of experience for our new construction project for the Vienna and Upper Austria test centre.

 

Wiesner-Hager project scope

  • The ground-floor reception area was equipped with paro_2 swivel chairs with high backrests and neck supports.
  • The canteen was furnished with around 100 cafeteria seats and around 30 bar stools from the nooi product line.
  • In the office rooms, meeting spaces and working cafés we used 350 paro_2 swivel chairs and 130 paro_2 cantilever chairs.
  • For the meeting spaces on the top floor, 20 ayo conference chairs and 12 pulse conference chairs were selected.

 

Subscribe to our magazine!

Be always up-to-date with our company magazine.